Goed vindbaar zijn in Google – de basis

Hoog ranken in Google met je site

Zorg dat je website goed gelezen kan worden door Google en andere zoekmachines. Als je een WordPress website hebt, kun je kiezen voor een plugin zoals Yoast, Tag Manager of SEO Pack. Deze plugins begeleiden je bij het zo goed mogelijk invullen van ‘de achterkant van de website’.

Hier volgen 7 tips om beter door Google gevonden te worden:

De tips in dit artikel

1 Vul de ‘title’ in

Titel is de belangrijkste metatag en wordt boven aan de code van jouw webpagina weergegeven. Zoekcrawlers indexeren de titel-metatag en geven deze weer in de zoekresultaten.

Je kunt de titel-metatag van een site bekijken door de website in de browser te openen; de titel verschijnt bovenaan de browser of op het tabblad. Natuurlijk kan het ook met een SEO plugin in het dashboard van WP zien en aanpassen.

2. Vul de meta tag ‘description’ in

Geef hier een duidelijk omschrijving wat bezoekers op deze pagina kunnen lezen. Zorg dat je enkele zoekwoorden in de description opneemt. Gebruik maximaal 160 tekens.

3. Maak gebruik van Koppen en subkoppen (headings)

In deze headings staat de belangrijkste informatie van je pagina. De meeste bezoekers lezen alleen de koppen en slaan de overige tekst in eerste instantie over. Is dat erg? Nee dat hoeft niet zolang je maar creatief gebruik maakt van de koppen.

4. Bij een foto of plaatje vul altijd de ‘alt’ tag en titel in

Geef een korte omschrijving van wat er op het beeld te zien is. Je kan ook hier weer specifieke keywords gebruiken in je beschrijving. Alt tags zijn onmisbaar voor bezoekers die geen beeld kunnen zien. In feite lezen zij het beeld. Hetzelfde geldt voor zoekmachines.

5. Maak content voor jouw doelgroep

Schrijf dus niet voor de zoekmachine. Maar schrijf voor jouw doelgroep. Zorg dat ze jouw artikelen en teksten interessant vinden, maar ook makkelijk om te lezen. Dan blijven

6 Interne links

Velen vergeten het maar interne linking blijft een heel belangrijk aspect binnen SEO. Interne links laten je bezoekers makkelijk door de website gaan. Vaak maakt het de pagina ook wat aantrekkelijker. Interne linking zorgen er ook voor dat je website beter vindbaar is voor zoekmachines.

7 Mobile first – Maak je website geschikt voor smartphones

Ieder jaar verandert het gebruik in devices. Het aantal mobiele gebruikers (smartphone en tablet) blijft toenemen. In de bouw van je site kun je hier rekening mee houden.

Bijvoorbeeld door:

  • Het lettertype te vergroten
  • Plaatjes kleiner te maken of helemaal niet te tonen
  • Animaties te vervangen door een stilstaand beeld
  • Knoppen groter te maken


Als je de specifieke eisen van mobile first doorvoert, levert je dat voordelen op. De website zal:

  • Sneller laden
  • Meer gedeeld worden op social media
  • Hoger in de zoekresultaten komen


In de ranking van je site kijkt Google dus of je site geschikt is voor mobile devices. Je kunt het zelf ook checken op google page speed.