Met een paar handige WordPress plugins maak je je site sneller. Fijn voor de (mobiele) bezoekers van je site en positief voor je ranking.
Waarom moet je website snel laden?
Je kent het vast zelf ook, dat als je te lang moet wachten, je weg klikt. Uit onderzoek (dec. 2020) blijkt dat:
- 53% van de mobiele gebruikers de site verlaat en niet meer terug komt als het laden langer dan 3 seconden duurt
- 87% van de kopers zijn shoppingcart verlaat als de laadtijd meer dan 2 seconden is
- 80% van de shop-bezoekers bij een slechte ervaring de shop niet meer zullen bezoeken
Zonde als je veel werk en/of geld hebt gestoken in het bouwen van de site. Gelukkig heeft WP een aantal plugins die gericht zijn op compressie en snel laden.
Hoe kun je de snelheid van je site testen?
De populairste test en analyse websites zijn:
Wat kan je doen om je site sneller te laten laden?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jouw website sneller te laten laden.
Keuze van de hostingprovider
Zorg dat jouw hostingpakket goed gehost wordt. Vergelijk hostingpartijen met elkaar. Let op het volgende :
- Heeft de provider de beste hardware en software? Check de specificaties en vergelijk deze
- Kunnen ze pieken aan in het verkeer naar hun servers?
- Is alles correct geconfigureerd?
- Hoeveel andere websites zitten op dezelfde server als jouw shared hosting pakket?
- Hoe is de support?
WordPress-grootte oftewel hoe groot is je site
De grootte van jouw site is van invloed op de laadsnelheid. Je wilt content zo mooi mogelijk presenteren. Niet te weinig en niet te veel content op de homepage plaatsen. Begin met goede hosting en kijk dan hoe je voor verschillende gebruikers verschillende content kunt laten zien.
Een mooie foto in de header is voor gebruikers van grote schermen belangrijker dan voor mobiele gebruikers. Probeer daarom bepaalde elementen voor mobiel gebruik te minimaliseren of eventueel weg te laten.
Het aantal posts op de homepage
Het helpt om slechts korte intro’s van berichten te laten zien en het totale aantal berichten klein te houden.
Houd de website simpel
Verwijder alles wat je niet nodig hebt en focus op inhoud en functionaliteit. Zelfs zoiets kleins als een widget zou je alleen moeten gebruiken als het echt nodig is of iets toevoegt voor de gebruiker. Zo niet, dan kun je het beter weg laten.
WordPress-theme kwaliteit
Een slecht gecodeerd WP-theme heeft invloed op de laadtijd en veiligheid.
De gekozen plugins
Plug-ins kan je het beste alleen installeren als je ze echt gebruikt. Plugins maken sites traag. Hoe meer plugins, hoe trager de site. Uiteraard moet je zorgen dat de plugins actueel zijn. Inactieve plugins kun je het beste verwijderen.
Hoe kunnen plugins je site optimaliseren?
Er zijn verschillende plugins die je site sneller maken. Sommige plugins richten zich op 1 technisch aspect en andere kunnen meerdere taken versnellen, samenvoegen en optimaliseren. De belangrijke functies:
- Cache
- WordPress HeartBeat API
- Ajax verkleinen of uitschakelen
- Scripts uitstellen
- CDN’s
- Lazy loading
- Minificatie
- Concatenation (aaneenschakeling)
Wat is caching?
Caching is een van de meest gebruikte methoden om jouw website sneller te laten laden. Meestal moeten computers verschillende processen uitvoeren om informatie op te halen voordat deze beschikbaar wordt gesteld. Cache versnelt dit proces door de meest gebruikte gegevens in tijdelijke opslag op te slaan.
WordPress is een dynamisch CMS, dat betekent dat voor elk bezoek aan een WP-website gegevens uit een database moeten worden opgehaald en verschillende functies moeten worden uitgevoerd voordat WP toegang krijgt tot de browser.
Dankzij caching kan WP veel van deze stappen overslaan door na het eerste bezoek een kopie van de pagina te maken en die pagina vervolgens voor elk bezoek daarna te gebruiken.
Soorten caching
Het meest voorkomende type caching voor WordPress-sites is page-caching, waarbij jouw site een statische HTML-versie van elke pagina opslaat, in plaats van elke pagina dynamisch op te bouwen met PHP en databasequery’s zoals WP dat normaal zou doen.
Maar er zijn ook andere soorten caching waar WP-sites van kunnen profiteren, zoals:
- Database caching: de meest voorkomende zoekopdrachten (zoals het ophalen van de lijst met berichten voor je startpagina) worden in de cache opgeslagen om een overbodige databasequery helemaal te vermijden.
- Browser-caching: het proces van het opslaan van bestanden in de browser voor snelle weergave; dit kan worden geactiveerd door jouw server.
- Objectcaching: een object is een verzameling bestanden (documenten, scripts, afbeeldingen); Bij objectcaching worden een aantal van deze bestanden lokaal opgeslagen.
Wat is AJAX?
AJAX is een techniek om snelle en dynamische webpagina’s te maken. Met AJAX kunnen webpagina’s asynchroon worden bijgewerkt door kleine hoeveelheden gegevens uit te wisselen met de server achter de schermen. Dit betekent dat het mogelijk is om delen van een webpagina bij te werken, zonder de hele pagina opnieuw te laden.
Ajax werkt dus een deel van een webpagina bij zonder de hele pagina opnieuw te laden. Ajax kan erg makkelijk zijn maar soms ook veel vragen van de centrale verwerkingseenheid (CPU).
Wat is HeartBeat API?
Heartbeat API is de ingebouwde eenvoudige API voor serverpolling van WP. Het maakt bijna realtime frontend-updates mogelijk. Als je het beheert, bespaar je het CPU-gebruik. Leuk voor de hardcore techneuten.
Wat betekent het om scripts uit te stellen (defer scripts)?
Scripts uitstellen betekent dat je CSS- of JavaScript-bestanden als laatste laadt, zodat de website sneller toegankelijk wordt voor bezoekers.
Wat is een CDN?
Een content delivery network of content distribution network (CDN) is een netwerk van servers verspreid over een bepaalde geografische locatie met als doel een snellere levering van content te leveren op basis van welke server het dichtst bij je in de buurt is). Statische html en andere gegevens zoals plaatjes, stylesheets, docs of streams worden vaak op deze servers bewaard.
Wat is lazy loading?
In plaats van een hele pagina in 1 keer te laden, wat te lang kan duren, laadt deze plugin naadloos alleen de onderdelen die op dat moment door de bezoeker worden bekeken.
Wat is Minification?
Minificatie vermindert de laadtijd van websites door overtollige inhoud en overbodige inhoud te elimineren en losse data samen te voegen van:
- HTML-bestanden
- JavaScript-bestanden
- CSS-bestanden
Wat is concatenation (aaneenschakeling)?
Dit is het proces waarbij afzonderlijke bestanden in 1 bestand worden gecombineerd om het aantal verzoeken op je site te verminderen.
Welke plugins zorgen dat mijn WordPress website sneller wordt geladen?
Hier zijn de populairste plugins om jouw website te optimaliseren. Kies en test en kies opnieuw. Alle genoemde plugins zijn goed. Zowel de gratis versies als de betaalde. Na verschillende plugins gebruikt te hebben, gaat mijn voorkeur uit naar WP fastest cache. Laat je daardoor niet beïnvloeden, maar probeer er meerdere en kies de plugin(s) die het beste is voor jouw site en het snelste laadt.
5. WP Smush: om plaatjes te comprimeren
WP Smush is een plugin waarmee je afbeeldingen kunt optimaliseren zonder kwaliteitsverlies. Smush is heel gemakkelijk te gebruiken en je kunt je afbeeldingen direct optimaliseren terwijl je ze uploadt.
Voor je oudere afbeeldingen kunt je naar Media -> WP Smush gaan om 50 afbeeldingen tegelijk in bulk te smushen.
Nadelen van WP Smush
Het prestatieverschil is niet zo groot als bij andere methoden. Als je bijv. een heel groot bestand uploadt van 2 Mb, zal Smush het 10% a 20% verkleinen. Nog steeds veel te groot voor de website.
6. EWWW Image optimizer: om plaatjes te optimaliseren
EWWW Image Optimizer is een plugin die je afbeeldingen optimaliseert terwijl je ze uploadt. Je kunt ook al eerder geüploade afbeeldingen optimaliseren. En je kunt het bestandsformaat converteren, zodat je een formaat kunt kiezen dat minder Kb’s heeft.
Als je bijvoorbeeld een screenshot in PNG uploadt, kan het converteren naar JPEG dat veel kleiner is dan een png.
7 Tinyjpg: maakt afbeeldingen kleiner
TinyJPG verkleint de bestandsgrootte van .jpg en .png afbeeldingen. Elke geüploade foto of plaatje wordt geanalyseerd om de best mogelijke JPEG-codering toe te passen. Je kunt op de website je afbeeldingen uploaden. Je ziet meteen hoeveel Kb het scheelt als je ‘via de Panda’ je plaatjes comprimeert.
8. Auto optimize: om scripts en meer te optimaliseren
Met auto optimize kan je verschillende scripts aan en uitzetten. Zowel binnen HTML, css en JS valt er winst te behalen. Mogelijkheden op het gebied van:
- Minification
- Concatenation
- Defers some scripts
- Lazy load images
Nadeel van deze plugin is dat er soms conflicten ontstaan met andere plugins en themes.
9. OMGF: Laat Google Fonts Lokaal draaien
OMGF gebruikt de Google Fonts Helper API om automatisch de gewenste lettertypen naar je WP-content map te downloaden. Vervolgens genereert het er dan automatisch een stylesheet voor.
Meer weten?
Heb je vragen over dit onderwerp of websites en marketing in het algemeen? Neem contact op met Suzanne Terveen T: 06 1421 3336